Followers

Thursday, February 24, 2011

Kek Cheese Blueberry


Haaaaaaa....Ni kek kesukaan ku...Japanesse Cheese Cake...Rasanye x baper muak,cam cheese cake biasa...Even anak2 pon suke makan...Tapi tu ler...kalu dah mkn x hengat dunia...Main redah jek..Silap hrbln..bdn makin gumukkssss...hahaha...Ni kene makan Jus Mate 5...


BAHAN-BAHANNYA :-)
300 ml susu segar
6 keping keju kraf cheesedale
3 biji telur gred A, asing kuning dan putih
90 g gula halus
110 g tepung gandum
110 g mentega
1 camca teh esen vanilla
Blueberry filling secukupnya, isi dalam piping beg



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan susu, keju dan mentega dalam periuk. Panaskan dengan api kecil dan kacau hingga semua larut. Sejukkan. Sementara itu, lenser spring form pan berukuran 8 inci dengan mentega, alas dasarnya dengan aluminium foil. Panaskan oven pada suhu 160C.
  2. Dalam bekas lain, kacau kuning telur hingga berkrim, masukkan tepung, esen vanilla dan kacau hingga rata. Tuang bancuhan no. 1 sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga semua rata dan halus. Ketepikan.
  3. Dalam mixer bowl yang kering dan bersih putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan terus memutar hingga menjadi meringue yang kental dan bila dicuit menghasilkan puncak yang tajam.
  4. Masukkan 1/2 bahagian meringue dalam no. 2, kaup hingga rata dan tuang kembali adunan tadi ke dalam baki meringue dan gaul semula dengan kaedah kaup balik hingga rata. Tuang 1/4 bahagian ke dalam tin kek, ratakan, picit blueberry tadi atas adunan kek dengan cara lingkaran. Tuang 1/4 lagi dan buat kaedah sama hingga bahagian adunan terakhir, buat lingkaran yang sama dan lorekkan dengan hujung pisau sehingga mendapat corak seperti dalam gambar.
  5. Letak tin berisi adunan kek tadi dalam loyang, tuang sedikit air panas dan bakar 55 minit atau hingga kuning keemasan. Bila masak, biar suam dan keluarkan dari tin. Biar betul2 sejuk baru dipotong.......
K...selamat mencube,,,!! (copy paste resepi dr Mat Gebu)

Monday, February 21, 2011

Homemade Chocolate




1 family memang penggemar coklat...Biler dah tau wat coklat sendiri..apalagi...nak buat memanjang...rasenye pon lebih kurang dgn coklat yg ada kat pasaran...berbaloi2 gak ler..saper2 nak berjimat...buat ler coklat sendiri...hihihi

Sunday, February 20, 2011

KEK KERAMEL

                                                                            
Buat kek nih dh lama....cume baru skrg nak post...hehehe...saper penggemar puding & kek memang sedap....

bahan2:
(A) Karamel
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang) –

(B) - Bhagian Atas (Puding)
1 tin susu cair ( ape2 brand xkisah )
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur + 2bj telur saiz A

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk @ 3 sudu besar minyak masak

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1st lemon jus/ limau nipis

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

Friday, February 4, 2011

Lamanye x menulis...

Wahhhh..!! Lamanyer x update blog....sibut sgt2 sampai dah xde mase nak jenguk blog sendiri...huhuhu..mana xnye...sibuk gak baking membaking.. tapi rasa kepuasan yg teramat..coz dpt membuat resepi dgn jaye nyer..Cuti sekolah tggl 2 hari je lg...Rase x puas tuk relax2 & brsantai dgn anak2 & hubby...Tapi Alhamdulillah...masih diberi kesempatan tuk bersama dgn family...Harap kwn2 semua mcm tu gak....Ok..jap lg nak post resepi kat blog....moga dgn adanye resepi leh la kwn2 semua mencube...