Followers

Wednesday, May 18, 2011

Rindu Serindu-rindunye

Dah sebulan arwah mak pergi....tapi terasa mcm baru semlm jek mak tgglkan kami.. masih teringat2 & terbayang2 wajah,senda gurau & tangis mak....cepat betul mase berlalu...Mase sentiasa pantas meninggalkan kite...umur makin cepat meningkat...Bumi nih sudah semakin tua...entah esok @ lusa kite plak yg meninggalkan dunia yg fana ni...Ya Allah Ya Tuhanku...Kau ampunilah dosa kedua ibu bapaku...Kau cucurilah rahmat keatas roh mereka..Kau hindarilah azab kuburMu & azab api nerakaMu terhadap kedua ibubapaku & Kau kasihanilah merea sepertimana mereka mengasihani aku sejak dari kecil....Amin

Thursday, May 5, 2011

Apam Polkadot

Ptg tadi mule terase gatal tgn nih nak membaking....google sana sini..masuk kongsi resepi...last2 teringin wat sekali lagi apam polkadot...lepas anta anak2 gi sek agama...apalagi...bersilat ler kat dapur...sambil buat  adunan si kecik ku asyek mengacau jek...dah halau byk kali pon still nak kacau ibunyer gak....geram rasenyer...Buat apam nih..jenuh nak mengedot...kalu saper yg x sabar memang kalah la...so inilah hasilnyer...cume kali nih apam polkadot ku permukaannye x licin...cam permukaan bulan...agaknyer lupe nak pakaikan oil of ulan kot....hehehe...


Monday, May 2, 2011

Pesta Buku Antarabangsa KL

Hari yg dinanti2kan pon tibe....yahoo..bookfair..apalagi, seawal pg dah bergerak ke PWTC bersama Mawar..Sampai di sana..parking dah penuh..seb baek ada pak guard yg baek ati suh parking jek dekat dgn lif...hahaha...rezeki sehh..than kaki nih terus melangkah ke booth2 yg memang kami dah aim...hahahaha...apalagi kalu x ke booth novel2...siap dptkan tandetgn penulis lagik...sempat gak nak snap pic....jgn jelez...hampir rm200 gak melayang....tapi dek kerana minat membace novel...x kesah pon..Kat c2 kejap jek coz...org ramai dah berpusu2...hadoyaiii..terasa pening plak tgok lautan manusia...nak berjln pon susah...siap berlaga sana sini...huhuhu.. dh dpt yg di cri...apalagi...kami pon blahh...siap singgah ke chowkit & Jalan TAR...shopping sakan kite org...hahaha...ape2 pon sekali sekale nak gak rehat & tenangkan fikiran dgn care cenggitu...berjalan tanpa anak2...



Novel2 yg di beli




with AINA EMIR



                                                 
                                                 With SITI ROSMIZAH

Kek Oren pembuka tirai...setelah berkabung




Setelah 2 minggu berkabung atas pemergian mak...tgn nih dok asyek gatal jek nak membaking.... maka terhasil la kek oren nih...hmmmmm sedap..terasa ke'oren'an nyer.. Resepi pon amat mudah sekali...sesape yg nak mencube..di persilakan ekkk...!!


Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

  • 1 bji buah limau
  • 1 cawan minyak
  • 2 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

Cara-cara

  1. Blended_orange_cake_001
     Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  2. Blended_orange_cake_002
     Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Blended_orange_cake_004
     Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.